They Love Icahsahaja

December 4, 2010

simple PS3 tutorial

Ada hamba ALLAH ni minta aku ajar beliau cam mane nak buat cmni [cam gamba bawah ni]



step1:
Buat new layer


step2:
Click brush kat toolbar


step3:
Pastikan brush tu 'basic brush' macam dalam gambar bawah ni. Guna slider itu untuk tentukan size brush tu. Size tu fungsinya adalah ketebalan lingkaran tu nanti. Kalau besar size dia tebal la lingkaran tu.


step4:
Click pen tool kat toolbar


step5:
Guna pen tool tu untuk buat lingakaran tu. ikot korang la nak wat camne pun.


step6:
Dah selesai buat lingkaran tu, right click kat image tu, then wat cam lam gamba bwah ni. Pastikan korang wat keje ni atas layer baru yang korunk create mula2 tadi.


step7:
Then wat macam dalam gamba bawah ni


step8:
jadi la kan?


step9:
Click pemadam kat toolbar then padam la mane2 yang patut kasi nmpak lawa.


step10:
Then go to Layer>Layer Style>Outer Glow then adjust la ikot suke korang. Ini untuk kasi dia ade cahaya. then siap



p/s: sorie kalau tak paham. aku bukan pakar bab2 tutorial ni. korang explore laaaa kayh. then u will know the function.. :)

5 comments:

RidhCar said...

aku paham dah..jgn delete

|cah-sahaJa said...

yeee~ xde nye ak nak delete

Alan Tsukasa said...

fuyooooo~
dasat la icah wat~
;D
hehehehe~

|cah-sahaJa said...

dasat..? np lak lalan?

shafiq nuruddin said...

delete je icah...haha..
wan nih pemalas..sume mende nk sng..huhu..dr rituh ak suh tgok video...

wan gedikkssss!!